Arheoparcul din Drăgănești-Olt, unic în țară, reconstituire a unei așezări neolitice

Divertisment

Persoanele interesate de istorie sau cele dornice să descopere locuri inedite pot găsi la Drăgănești-Olt, în curtea Muzeului Câmpiei Boianului, un obiectiv unic în țară și chiar în Europa – după cum susține artizanul lui, profesorul Traian Zorozoliu – respectiv un parc arheologic ce reconstituie în aer liber o așezare neolitică specifică pentru cultura Gumelnița.

O punte îngustă din lemn deschide calea în arheoparc, unde cele câteva căsuțe mici, acoperite cu trestie și parcă ținute laolaltă de un gard de nuiele, îți ademenesc ușor gândurile și imaginația spre vremuri îndepărtate, când comunitățile erau atât de puțin numeroase încât încăpeau în trei, patru sau cinci colibe, ridicate rapid, din trestie împletită și pământ, pe insule din zone inundabile. Cuptorul, vatra, lavița și patul înalt de numai o palmă, din pământ, acoperit cu rogojini și piei de animale vorbesc și ele despre un alt mod de viață.

„Este fascinant pentru oricare om din țara asta, iubitor de istorie sau nu, să poată păși într-un sat de acum 4.500 de ani. Este singurul sat din țară de acest fel și singurul din Europa. La inaugurarea lui au venit 96 de arheologi din 24 de țări din Europa care au avizat că este cea mai reușită — să zicem așa — reconstituire. (…) N-am avut spații mari, că puteam să fac mai multe.

Și este frumos, poți intra să vezi o altă lume, un alt mod de organizare a spațiilor interioare, un alt mod de viață”, vorbește însuflețit profesorul Zorzoliu, director al Muzeului Câmpiei Boianului din Drăgănești-Olt, despre arheoparcul pe care l-a realizat în urmă cu patru ani. 
Arheoparcul de tip neolitic din cadrul complexului muzeal al orașului Drăgănești-Olt a fost inaugurat în 2010 și a fost realizat de profesorul muzeograf Traian Zorzoliu, care a reconstituit în parcul arheologic un sat după tipul așezărilor neolitice specifice culturii Gumelnița, ale cărei urme au fost descoperite la Drăgănești.

Satul neolitic este format din șase colibe de mărime naturală ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un șanț de apărare și gard din nuiele împletite, iar accesul se face pe o punte din lemn. În interiorul colibelor sunt prezentate și uneltele folosite pentru ocupațiile neolitice, de pescar, agricultor, olar, vânător.

Găsim agățate de pereți sau de acoperiș, pe vatră, sau pe altarul de cult și alte obiecte specifice perioadei neolitice, vase, opaițe, obiecte de cult, ce se foloseau în gospodărie având diferite utilități. 

Una dintre colibe este o locuință lacustră, ce servea drept depozit pentru provizii, pentru că în urmă cu peste 4.000 de ani insulele pe care erau ridicate așezările erau situate în zone inundabile.

Reconstituirea unei așezări de tip neolitic la Drăgănești a fost posibilă, potrivit lui Traian Zorzoliu, datorită campaniilor de cercetări arheologice din zonă la care a participat, deoarece în timpul acestor cercetări materialul arheologic descoperit a dat posibilitatea reconstituirii modului de viață al populației neolitice gumelnițene.

Profesorul Zorzoliu speră ca arheoparcul neolitic să fie integrat într-un circuit turistic județean pe care l-a conturat de mai mulți ani.

„Câmpia Boianului este plină de istorie. Și am vrut și doresc din toată inima să deschid o linie turistică — Câmpia Boianului. (…) Există undeva în țara asta ce există în Câmpia Boianului, în județul Olt? (…) Și aș vrea să știe toți turiștii ce înseamnă istoria țării. Și avem așa: Muzeul Câmpiei Boianului care are opt pavilioane expoziționale, organizând șase expoziții permanente în 26 de încăperi. 

Avem arheoparcul Gumelnița, care cuprinde șase colibe și o uliță de sat, împrejmuite cu un șanț de apărare. (…) La Stoicănești, singura biserică reconstituită în pământ din Europa. Oltenii noștri au avut 23 de biserici construite în pământ. Eu am vrut să reconstitui o biserică în pământ la Stoicănești, pentru că există biserica nouă, pictată de celebrul Tătărăscu, foarte bine conservată, la catapeteasmă a lucrat Constantin Brâncuși când era ucenic și e semnat”, a mai declarat Traian Zorzoliu.

Un alt punct pe un viitor traseul turistic din zona Drăgănești ar putea fi, potrivit profesorului Zorzoliu, comuna Văleni, cu cea mai mare biserică ortodoxă din mediul rural din județ. În turnul acestei biserici se află un ceas elvețian cu o vechime de peste un secol care funcționează și în prezent. În continuarea circuitului este Casa Titulescu din comuna cu același nume.

Profesorul Zorzoliu consideră că și în comuna Șerbănești ar putea fi creat un obiectiv de interes turistic, respectiv ar putea fi reconstituit hanul medieval al poștalionului de odinioară.

Acum, Traian Zorzoliu este ocupat de aproape un an cu un alt proiect inedit, reconstituirea unei cetăți getice în Drăgănești, după modelul unei cetăți ale cărei urme au fost descoperite la Sprâncenata. Zorzoliu a lucrat timp de peste un an la Sprâncenata pentru a reconstitui acolo cetatea după modelul uneia din vremea lui Burebista, dar proiectul nu a fost finalizat din cauza unor divergențe cu autoritățile locale.

„Vom fi singurii oameni care au îndrăznit să pună piatră pe piatră pe temeliile vechilor noștri strămoși și să putem să arătăm că și ei au fost niște viteji destoinici ai lumii vechi și să arătăm turiștilor cum era o cazarmă. Eu, acolo, am o așezare mică, nu am o cetate imensă, însă practic e cetatea de la Sprâncenata, unde a existat cetate getică în secolul I înaintea erei noastre. (…)

Cred că o terminăm în doi ani. Cetatea getică de la Drăgănești va fi închiriată pentru turiști, casele soldaților, cazarma respectivă”, a afirmat muzeograful.

Director Muzeului Câmpiei Boianului, artistul plastic Traian Zorzoliu, a fost distins în anul 2011 de către Consiliul Județean Olt cu titlul de „Cetățean de onoare al județului”, la împlinirea a 75 de ani de viață și 48 de ani de activitate artistică și științifică.

Zorzoliu a fondat zece muzee din județ și din țară, a lucrat ca profesor, dar și ca muzeograf și arheolog, iar în 1980, prin donarea unor obiecte estimate la peste un milion de lei, a pus bazele muzeului din Drăgănești-Olt pe care îl conduce de la înființare. Muzeul fondat de Zorzoliu la Drăgănești a devenit complex muzeal, în care este cuprins arheoparcul, o biserică bordei reconstituită tot de fondator, precum și o biserică din lemn, tot reconstituită.

Complexul de la Drăgănești are și un muzeu al vinului, singurul din județ, un muzeu al pompierilor, o casă țărănească din lemn și pământ.

Ca artist plastic, pictor și sculptor, Zorzoliu a participat la peste 30 de expoziții de pictură de grup și 21 de expoziții personale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns